PERMOHONAN BIASISWA BANK PEMBANGUNAN ISLAM 2019 (ISDB)

Permohonan bagi biasiswa bank pembangunan Islam 2019 (ISDB) telah dibuka permohonan. kepada yang mempunyai kelayakan amatlah diperlawa untuk membuat permohonan dengan secepat mungkin.Dana Bank dan melaksanakan Program Biasiswa sebagai sebahagian daripada usaha keseluruhannya untuk membangunkan Modal Insan negara-negara anggotanya dan komuniti Muslim di negara bukan anggota yang bertujuan untuk melabur dalam Modal Insan untuk Menggalakkan Pembangunan Ekonomi Berbasis Pengetahuan.

Biasiswa ini tersedia untuk warganegara dari mana-mana negara anggota IsDB dan komuniti Islam di negara bukan anggota.

Program ini direka untuk menarik pelajar lelaki dan wanita yang berbakat dan membina kecekapan yang tepat yang diperlukan untuk memperkasakan komuniti dengan tumpuan khusus pada “Sains Kelestarian” selaras dengan bidang yang diluluskan untuk menyokong pencapaian Matlamat Pembangunan Mampan (Sustainable Development Goals – SDGs).

Program ini diperkenalkan pada tahun 1413H (1992). Ia bertujuan untuk membangunkan sumber manusia teknikal yang berkelayakan di negara-negara anggota IsDB dan Komuniti Islam di negara bukan anggota dengan menyediakan biasiswa kepada mahasiswa dan penyelidik yang cemerlang untuk menjalankan kajian lanjutan dan penyelidikan dalam bidang berkaitan pembangunan dengan tumpuan khas pada “Sains Kelestarian” yang diperlukan untuk pembangunan negara-negara anggota.

BIASISWA BANK PEMBANGUNAN ISLAM (ISDB) 2019

Bank Pembangunan Islam adalah bank pembangunan berbilang hala (Multilateral Development Bank – MDB), berusaha untuk memperbaiki kehidupan mereka yang ditawarkan dengan mempromosikan pembangunan sosial dan ekonomi di negara-negara dan komuniti Islam di seluruh dunia, memberikan kesan pada skalanya. IsDB menyediakan infrastruktur untuk membolehkan orang ramai menjalani kehidupan yang lebih baik dan mencapai potensi penuh mereka.

Tahap Pengajian

Sukcita dimaklumkan IsDB mengumumkan bahawa permohonan untuk permohonan biasiswa untuk tahun akademik 2019-2020 kini dibuka untuk program-program berikut:

  • Program Biasiswa Sarjana Muda
  • Program Biasiswa Sarjana
  • Program Biasiswa PhD
  • Program Penyelidikan Selepas Doktor Falsafah
  • Program Beasiswa IsDB / ISFD untuk Pendidikan dan Latihan Vokasional (VET)
  • Program Bersama dengan Akademi Sains Dunia (TWAS) di Trieste, Itali untuk Sains, Teknologi dan Inovasi Kelestarian

Anugerah & Pembiyaan

Program ini meliputi tuisyen penuh yang akan dibayar terus kepada universiti, perbelanjaan kehidupan bulanan dan elaun buku-pakaian pakaian sepadan dengan kos hidup di negara kajian, insurans kesihatan, dan lain-lain. Bagi pelajar yang dipilih untuk belajar di luar negara mereka sendiri, IsDB juga menyediakan mereka dengan tiket kelas ekonomi ke dan dari negara-negara pengajian (sekali pada mulanya dan pada akhir pengajian).

Lihat Juga:

Permohoan Biasiswa Antarabangsa ADA
Permohonan Online Biasiswa Eramus Mundus 2019
Permohonan Online Yayasan Lion-Pakson Tahun 2019

Untuk membantu para pelajar mempersiapkan diri untuk peranan utama mereka dalam pembangunan masyarakat dan negara mereka, IsDB juga menyediakan mereka dengan aktiviti kokurikulum di bawah program khas yang disebut “Program Mentorship” untuk memastikan kemajuan akademik mereka dan integrasi sosial dan psikologi dalam universiti serta persekitaran masyarakat setempat.

Kaedah Permohonan

  1. Permohonan Biasiswa Bank Pembangunan Islam (IsDB) perlu dilakukan secara atas talian.
  2. Sila log masuk atau daftar baru untuk permohonan kali pertama
  3. Sila layari pautan rasmi di bawah untuk maklumat lanjut dan permohonan biasiswa
  4. Tarikh tutup permohonan adalah pada 28 Februari 2019

Permohonan boleh dibuat melalui LINK ini