PERMOHONAN ONLINE DAN CARA MEMOHON BIASISWA YAYASAN LION-PARKSON TAHUN 2019

Permohonan online dan cara memohon Biasiswa Penuh Yayasan Lion-Parkson  tahun 2019, terbuka kepada semua yang warganegara Malaysia yang berkelayakan untuk membaut permohonan.


Yayasan Lion-Parkson telah diperbadankan pada 3 September 1985 untuk mentadbir dan mengagihkan dana untuk tujuan pendidikan, saintifik dan amal. Ia ditubuhkan oleh Lion Group of Companies dengan dana yang disumbangkan oleh syarikat-syarikat operasi Kumpulan dan rakan niaga perniagaan semasa pemacu dana penjanaan Kumpulan. Sejak dilancarkan pada tahun 1990, Yayasan telah menyumbang sebanyak RM24.7 juta kepada pelbagai amal kebajikan.

Yayasan telah menyumbang RM8 juta kepada sejumlah 378 orang pelajar, dalam bentuk biasiswa selaras dengan aspirasi Kumpulan untuk menyumbang kepada pembangunan pendidikan dan sumber manusia negara. Setiap tahun, Yayasan menganugerahkan biasiswa kepada pelajar yang berhak meneruskan ijazah pertama mereka di institusi pengajian tinggi awam tempatan.

Salah satu aspirasi Lion Group untuk menyumbang kepada pembangunan sumber pendidikan dan sumber manusia negara. Melalui Yayasan Lion-Parkson, mereka berharap dapat membina kumpulan profesional Malaysia muda yang berkelayakan yang akan membantu membentuk dan membangunkan esok yang lebih baik untuk negara kita. Yayasan ini menawarkan Beasiswa kepada pelajar yang layak untuk mengikuti pendidikan tinggi di Institut Pengajian Tinggi (IPT)

CIRI-CIRI
 1.  Penajaan penuh atau separa kepada ijazah (tertakluk kepada amaun maksimum piawaian per sarjana)
 2.  Latihan merangkumi kemahiran komunikasi dan kepimpinan semasa rehat semester
 3.  Intership Berstruktur semasa rehat semester
 4.  Pekerjaan dengan Lion Group setelah tamat pengajian

KELAYAKAN


 • Biasiswa ini diberikan kepada pelajar Malaysia untuk melanjutkan pelajaran sarjana muda (kursus Ijazah Pertama) dan yang telah mendapat kemasukan ke Universiti Awam dan Swasta yang diiktiraf di Malaysia.
 • Terbuka kepada pemohon dengan skor minimum 3 As & 1 B dalam STPM, CGPA 3.50 dan ke atas dalam Matrikulasi atau pada peringkat Diploma, atau minimum 5 Seperti di UEC, yang aktif dalam sukan dan aktiviti kokurikulum.
 • Pemohon mestilah tidak terikat atau menerima apa-apa bentuk bantuan kewangan atau anugerah daripada institusi atau organisasi pendidikan lain.

SYARAT

 • Terbuka kepada semua Warganegara Malaysia yang ingin mengikuti pendidikan tinggi.
 • Pemohon mesti mendapat markah minimum 3 As & 1 B dalam STPM, CGPA 3.50 dan ke atas dalam Matrikulasi atau pada peringkat Diploma, atau minimum 5 Seperti dalam UEC.
 • Pemohon perlu melengkapkan semua bahagian borang ini dengan teliti dan jelas.
 • Borang Permohonan Biasiswa dan semua dokumen yang berkaitan hendaklah dikemukakan secara dalam talian melalui laman web Lion Parkson Foundation di www.lion.com.my menjelang 1 Mei 2018.

untuk membuat permohonan sila klik link ini.


Cara membuat Permohonan 

sila klik menu "Application"setelah itu, klik link " new application"


Isi semua bidang dalam Borang Permohonan Biasiswa.
Klik butang Save & Continue di bahagian bawah untuk menyimpan kemas kini semasa anda selesai mengisi setiap bahagian.

(Peringatan: Simpan & Teruskan butang hanya untuk menyimpan data kemas kini baru dan tidak bermaksud mengemukakan permohonan.)Anda boleh berpindah ke bahagian lain dengan mengklik pada tab Borang Permohonan.

Klik Hantar butang untuk menghantar permohonan.
(Peringatan: Anda hanya boleh mengemukakan permohonan sekali untuk tahun semasa.)

Lihat Juga:

Permohonan PPPU bank Rakyat 2019
Permohonan AmCorp Study Grant 2019
Permohonan Yayasan Axiata- Program Pembangunan Bakat Muda

Bagaimana untuk menambah butiran tambahan dalam Butiran Keluarga / Kewangan Pendidikan:

Pilih butang tambah.

Bahagian untuk ahli baru akan dilihat.Untuk sebarang pertanyaan anda boleh hubungi :

Lion-Parkson Foundation 
Level 14, Office Tower 
No. 1 Jalan Nagasari (Off Jalan Raja Chulan) 
50200 Kuala Lumpur 
Tel : 603-2142 0155 
Fax : 603-2148 1036 / 603-2142 8409 
Email : corpcomm@lion.com.my