KARANGKRAF TAWARKAN BIASISWA 2.5 JUTA KEPADA PELAJAR KLMUC & KOLEJ COSMOPOINT


Hussamuddin (dua, kiri) dan Mohamad Kamal Nawawi (dua, kanan) bersalaman dan bertukar memorandum perjanjian di antara Kumpulan Media Karangkraf dan Kumpulan Cosmopoint. - Foto Sinar Harian oleh ROSLI TALIB

KUALA LUMPUR - Kumpulan Media Karangkraf (Karangkraf) memperuntukkan Biasiswa Karangkraf berjumlah RM2.5 juta dalam tempoh lima tahun kepada pelajar yang layak melanjutkan pengajian di bawah institusi Kumpulan Cosmopoint iaitu Kolej Universiti Kuala Lumpur Metropolitan (KLMUC) dan Kolej Cosmopoint.
Ketua Pegawai Eksekutif Cosmopoint Sdn Bhd, Mohamad Kamal Nawawi berkata, tawaran biasiswa itu adalah jalinan yang terbaik bagi kedua-dua syarikat dalam membantu lebih ramai golongan belia untuk melanjutkan pelajaran memandangkan faktor kewangan antara penyebab mereka tidak berpeluang belajar di peringkat lebih tinggi.

“Tawaran Biasiswa Karangkraf kepada kedua-dua institusi swasta di bawah teraju Kumpulan Cosmopoint ini bakal memberi manfaat pendidikan kepada penerimanya.

“Insentif ini adalah selari dengan misi kami bagi membantu mereka yang berpotensi dari keluarga berpendapatan sederhana untuk membina masa hadapan dengan lebih baik,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap dalam majlis menandatangani memorandum perjanjian (MoA) antara Karangkraf dan Kumpulan Cosmopoint, semalam.

Hadir sama, Pengarah Urusan Karangkraf, Datuk Hussamuddin Yaacub dan Timbalan Pengerusi Karangkraf, Muhammad Nasir Hamzah.

Mohamad Kamal berkata, tawaran biasiswa berkenaan akan memberi impak positif kepada komitmen dan kesungguhan pelajar untuk berjaya dalam pengajian.

“Kerjasama strategik ini bukan sahaja menjadikan penerima biasiswa bebas daripada pinjaman kewangan pendidikan, malah dapat membentuk dan membangun potensi pelajar berkenaan dalam akademik, kemahiran dan kokurikulum,” katanya.

Selain MoA itu, majlis perasmian Rumah Ngaji turut diadakan dengan KLMUC menjadi universiti swasta pertama terlibat dalam program tersebut.

“Inisiatif murni ini bertujuan untuk memberikan sumbangan positif kepada pelajar dan masyarakat. Pastinya Rumah Ngaji ini bakal membentuk graduan yang seimbang dalam ilmu akademik, kemahiran dan keagamaan,” katanya.

Sementara itu, Hussamuddin berkata, Rumah Ngaji membentuk pelajar supaya mampu mendekatkan diri kepada al-Quran.

“Melalui program ini, kita harap dapat membentuk satu generasi baharu yang bukan sahaja berjaya dalam bidang akademik, tetapi boleh membaca, menghayati dan mengamalkan al-Quran.

“Jika kita boleh mengaji, faham dan amal, kita boleh selamatkan diri dan negara,” katanya.

sila klik disini http://www.sinarharian.com.my/nasional/karangkraf-tawar-biasiswa-rm2-5j-1.479511

untuk memohon borang permohonan karangkraf

untuk memohon Kolej Cosmopoint