CARA DAN PANDUAN MEMBELI NOMBOR PIN PTPTN ONLINE

Cara dan panduan membeli nombor pin PTPTN Online, bagi mereka anda yang telah mendapat tawaran untuk melanjutkan pengajian ke peringkat tinggi seperti Diploma dan Ijazah Sarjana Muda (Degree) dan ingin membuat permohonan Pinjaman pengajian daripada PTPTN. Anda sudah semestinya wajib untuk membeli pin PTPTN sebelum membuat permohonan pinjaman pengajian anda.


Selalunya bagi mereka yang ingin membeli No. Pin PTPTN, anda terpaksa membeli No. Pin PTPTN di Bank Simpanan Nasional (BSN) yang terdekat dengan anda. Dan terpaksa mengambil No. giliran dan juga beratur untuk menunggu giliran anda di panggil sebelum dapat membeli No. Pin PTPTN tersebut. pada hari ini, No. Pin PTPTN boleh dibeli melalui ONLINE di laman sesawang rasmi PTPTNPENTING anda MESTILAH mempunyai Akaun BSN dan telah berdaftar untuk membuat belian secara online melalui DEBIT KAD BSN anda.

Berikut adalah langkah untuk membeli No. Pin PTPTN online

Masuk ke portal rasmi PTPTN melalui link dibawahanda akan dapat melihat pautan seperti diatas dan sila pilih "Pinjaman Pendidikan" seperti dalam bulatan merah.

Seterusnya sila pilih "Pemohon Pinjaman" untuk membeli No. Pin ptptn

Sila click "beli No. Pin PTPTN" untuk proses yang selanjutnya


Langkah seterusya, sila isikan butiran anda secara teliti 
  • No.Kad pengenalan 
  • Kata laluan (anda pilih sendiri)
  • Pengesahan kata laluan (sila ikut kata laluan yang anda buat sendiri)
  • e-mail (sila pastikan email masih aktif)


click pada ikon terakhir dan click "DAFTAR", Setelah itu pada bahagian BAYAR  sila masuk info kad debit anda untuk belian secara 'ONLINE' lengkapkan dan klik butang BAYAR.


Dapatkan info pendidikan di Malaysia melalui mypendidikanmalaysia.com