PENEMPATAN DARJAH 1 TAHUN 2019(SEMAKAN ONLINE KEPUTUSAN)

Penempatan darjah 1 tahun 2019 boleh dibuat semakan online keputusan bagi penempatan sekolah rendah anak anda. bagi ibubapa yang telah membuat permohonan kemasukan ke darjah 1 tahun 2019 melalui online yang dibuka pada 1 Mac 2018 dan ditutup pada 30 April 2018 yang lalu. Anda sudah semestinya ingin mengetahui keputusan penempatan anak anda di  sekolah rendah yang telah anda mohon untuk mereka.


Ini adalah masa yang amat penting bagi sesetangah ibubapa yang mempunyai anak kali pertama masuk ke alam persekolahan. dan sudah semestinya anda ingin membuat persediaan awal seperti baju sekolah, beg sekolah buku-buku dan alat-alat tulis untuk melengkapkan mereka sebelum bermulanya sekolah pada awal tahun 2019.

Lihat juga
panduan dan cara semakan SAPS online
Kalender Takwim Persekolahan tahun 2019
Permohonan Online Ke Program Vokasinal tahun 2019


Berikut adalah cara untuk anda semak keputusan penempatan anak anda:-

Semakan telah dibuka bermula pada 1 Ogos 2018.


Untuk membuat semakan:

1. Sila layari laman https://public.moe.gov.my/

2. Log masuk dengan menggunakan kad pengenalan dan kata laluan semasa memohon sebelum ini.

3. Setelah berjaya log masuk sila semak status pendaftaran.

4. Pastikan semua maklumat betul dan tepat.

5. Sila cetak surat yang dilampirkan dan hantar ke sekolah yang dimohon untuk proses perakuan.* kepada ibubapa yang tidak berjaya mendapat penempatan anak anda di sekolah rendah yang anda pilih, jangan risau anda masih boleh membuat permohonan rayuan*
Rayuan ini boleh dibuat sekiranya ingin membuat penukaran sekolah atau permohonan untuk menempatkan anak di sekolah yang dipilih tidak berjaya. Sila rujuk manual proses Permohonan Rayuan Sekolah yang disertakan.

Tarikh rayuan : 1 Ogos 2018 sehingga 30 Ogos 2018

PENTING


Ibubapa haruslah membuat pengesahan penempatan sekolah anak yang telah diluluskan dan ditetapkan secara online bagi memastikan anak tempat anak anda disekolah tersebut dalam tarikh 1 Ogos 2018 sehingga 30 Ogos 2018

untuk mendapatkan informasi pendidikan Malaysia sila ke laman sewangan:
mypendidikanmalaysia.com

TERBARU: dapatkan Info terkini di sumbermalaysia.com